Hijyen'in Tanımı Yazar :

Hijyen veya hıfzıssıhha olarak adlandırılan eylemlerin bütünü eski yunanca ʰygieinós ὑγιεινός  kelime bütünlemesinden türemiştir. Eski yunancada sağ, sağlıklı anlamına gelen bir kelimedir. Günümüzde bu sözcük temizlik ve yıkanma adına yapılan aktiviteler için sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca günümüz tükçesine Fransızcadan geçmiştir.

Hijyen tedbirlerini uygularken güvenilir sonuçlara ulaşmak için su tek başına yeterli olmayabilir. Hijyeni kalıcı kılmak ve arzu edilen seviyede hijyene ulaşmak için farklı araçlarda temizlik amaçlı kullanılabilir.

Covid-19 sonrası hijyen hiç olmadığı kadar önem kazanmış ve yeni tedbirler üretilmesi sağlanmıştır.

Özellikle bu pandemi sonrası el hijyeninin önemi kalıcı olarak akıllara yerleşmiştir. 

 

Temizlik: Bir yüzey üzerinde mekanik ya da kimyasal etki gösteren ve estetik yönden görünümü bozan her türlü kirin ortamdan uzaklaştırılmasıdır.

Dezenfeksiyon: Patojen mikroorganizmaların ve çok dirençli olmayan diğer mikroorganizmaların tahrip edilmesi, ortamın hijyenik hale getirilmesi için sıcak ya da soğuk su ve deterjan ya da kimyasal maddelerin uygulandığı tüm işlemlere dezenfeksiyon işlemleri denir.

Sterilizasyon: Herhangi bir maddenin veya cismin birlikte bulunduğu tüm mikroorganizmaların her türlü canlı ve aktif şekillerinden temizlenmesidir.

Dezenfektan: Dezenfektan maddeler patojen mikroorganizmaların tahrip edilmesi için kullanılan kimyasal maddelerdir. Ancak bunların bakteri sporlarını ve tüm virüsleri öldürmeleri beklenmez.

Sanitasyon: Genelde mikroorganizma sayısının emniyetli bir seviyeye düşürülmesi sanitasyon olarak tanımlanır. Bilimsel olarak da mikroorganizmaların 30 saniye içinde %99.9 ölümü şeklinde ifade edilir.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz  hususların tamamı HACCP kuralları  gereği dikkat edilmesi gereken hususlardır. Kişisel hijyen ve gıda hijyeni konusunda kullanılacak olan temizlik ile ilgili tüm kimyasalların  doğru  kullanımını sağlayan Dezenfektan cihazlarıdır. Bu cihazlar kişisel hijyen ve gıda hijyeni alanında personelin en büyük yardımcısı ve olmazsa olmazıdır. Bu kadar hassas olan, insan sağlığını doğrudan ilgilendiren hijyen konusunda BURSA HİJYEN  elinden gelenin daha da iyisini yapmak üzere  aralıksız olarak AR-GE çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Yenilikler ve Gelişmeler

Yukarı